header bg

Question:

Kyle ran 3 miles in 17(1/2) minutes on Saturday, 4(1/2) miles in 22 minutes on Sunday, and 2 miles in 9 minutes on Monday. What was Kyle’s average rate of speed while running?

A 5.1 minutes per mile
Explaination

Average is the total time divided by the total miles run. The total time is 17.5 + 22 + 9 = 48.5 minutes. The total number of miles run is 3 + 4.5 + 2 = 9.5. The average is 48.5/9.5 =5.1 minutes per mile.