Your car uses gasoline at the rate of 21 miles per gallon. If gasoline costs $2.82 per gallon, and you drive for 7 hours at a speed of 48 miles per hour, how much will you pay for gasoline for the trip?

Your car uses gasoline at the rate of 21 miles per gallon. If gasoline costs $2.82 per gallon, and you drive for 7 hours at a speed of 48 miles per hour, how much will you pay for gasoline for the trip?

Detailed Explanation

Your first step is to determine the number of miles traveled. Multiply the rate of travel by the time. 48 × 7 = 336 miles. The amount of gas used is the total miles driven, divided by the number of miles per gallon. 336 ÷ 21 = 16 gallons of gasoline used. At the price of 2.82 per gallon, you spent 45.12 for gas (2.82 × 16 = 45.12).